Hét digitaal historisch archief van Zuid-Holland.

Provincie Zuid-Holland wilde duizenden historische foto’s online beschikbaar maken. Daarnaast moesten de foto's gemetadateerd worden, liefst met behulp van AI omdat de deadline binnen één maand was.

Duur: 2 weken
Release: 2019

5 teamleden
4 publicaties

1 API koppeling
Geprogrammeerd in HTML - CSS - jQuery

persona doelgroep egbert.png
persona doelgroep

Egbert (38)

Egbert schrijft een blog over Graaf Willem II en zijn invloed op Rotterdam. Op archief.zuid-holland.nl zoekt hij naar beelden die zijn verhaal kunnen ondersteunen.

De briefing

Provincie Zuid-Holland had de uitdaging om de duizenden foto’s die ze ergens in een archief hadden, publiek beschikbaar te maken. Maar niet alleen dat, de foto’s moesten ook metadata krijgen. En dat moest binnen één maand live staan vanwege de presentatie die al gepland stond.

Onze oplossing

Enkel maatwerk was binnen deze tijdsperiode niet mogelijk dus een combinatie van standaard en maatwerk was een haalbare oplossing. Met behulp van beeldherkenningssoftware en een leger stagiaires zijn de foto’s eerst gemetadateerd. Daarna zijn de foto’s en data ingelezen in een systeem van een externe aanbieder dat ook gebruikt wordt voor museum archieven. Dit wordt via een API in een voorkant uitgelezen en gepresenteerd in de stijl van Provincie Zuid-Holland. 

Memorix archief.zuid-holland.nl Collectie beheer systeem Website
Resultaat

Met de inzet van alle betrokken partijen zijn we erin geslaagd om binnen twee weken de website live te hebben, op tijd voor de presentatie. Het archief wordt nu gevuld door Provincie Zuid-Holland zelf, en ze nodigen iedereen die beelden herkent om te reageren met meer informatie!